KNA levert mooie prestatie met bijzonder stuk

sinefre

KNA levert mooie prestatie met bijzonder stuk

“Sinefre” staat er op het boekje van KNA toneel. Het vergt wat puzzelen tot het kwartje valt. “Erfenis” staat er van achter naar voren. Op 24 en 25 maart werden in totaal drie voorstellingen op de planken gebracht bij de Kulturele Raad. De voorstelling groeide tijdens de repetities. Er vielen scènes af en werden toegevoegd. Het verhaal ontvouwt zich als een soort legpuzzel. Joke van Lierop, centraal in het stuk, komt niet op, maar spreekt op de video. Haar verhaal heeft te maken met de tweede wereldoorlog. Haar familie is totaal uit elkaar gevallen in die periode. Dan ontmoeten op het toneel tien mensen elkaar in een onbekend huis. Ze zijn uitgenodigd, maar kennen ook elkaar niet en wie is er nu eigenlijk jarig? Dat blijft duister. Toch is er voor de bezoekers wel iets bekends. Hebben ze elkaar misschien eerder ontmoet? Het mysterie wordt nog groter als in de zijkamer een dode vrouw wordt gevonden. Zij is kennelijk de jarige en werd 100 jaar. Telkens valt er weer een puzzelstukje op zijn plaats. Het stuk is vrij statisch, zodat er weinig vaart in zit. Moeilijk voor de acteurs. Gelukkig is de tekstvastheid groot.

Een politieagent komt langs na het ontdekken van de dode, omdat er mogelijk een misdrijf is gepleegd. Iedereen wordt bloed afgenomen. Intussen brengt de situatie mee, dat de vragen over leven en dood en wat er gebeurt na dit leven steeds indringender worden. Een van de acteurs komt de zaal in en vraagt aan sommige aanwezigen: “Bent u gelukkig?” en “Hoe wil je kijken naar de dood?”

De mensen op het toneel spreken over het allemaal samen slapen in oma’s huis in de oorlog en hebben opvallend veel overeenkomsten. Het wordt steeds duidelijker, dat ze veel met elkaar te maken hebben. Onwillekeurig denkt men ook aan de oorlog in Syrië en in de Oekraïne en aan rampen, zoals de recente aardbeving in Turkije. Hoe gaan mensen om met zulke zaken, die ze ongevraagd over hun hoofd krijgen en die hun leven overhoop halen?

Uiteindelijk blijkt, dat alle acteurs tot één familie behoren en dat de overledene hun oma was. Door oma’s erfenis kan iedereen een nieuw leven beginnen en bovendien is er weer de verbondenheid van de familie.

Het was geen sinecure zo’n aanvankelijk ogenschijnlijk stuurloos stuk goed in te vullen. De groep acteurs zette zich er volledig voor in en articuleerde over het algemeen prima. Hoewel er namen bij de rollen staan werden die nauwelijks gebruikt. Er is ook geen sprake van hoofd- of bijrollen. Daarom alleen de namen van de spelers; Joke van Lierop, Sebastiaan van Tol, Annie Elderbroek, Jennifer Borst, Mark Zwart, Franci Dehing, Cas van den Berg, Melissa Ameling, Renate Hendriks, Sigrid Sneijders, Miranda Schwebke. Tekst en regie: Anwer Alhussein. Het stuk kwam door het gebruik van onder meer de video zeer eigentijds over.